onsdag 26 mars 2014

Meditation 4 - Tankar

I mina tidigare inlägg om meditation har du lärt dig sitta still. Uppmärksamma ljud i omgivningen och känna din andning. Nu ska vi gå vidare med dina tankar.

Du har förmodligen reda listat ut att i österländsk filosofi ligger uppmärksamhet och vakenhet före dina tankar. I förlängningen innebär det att du kan uppmärksamma dina tankar. Observera och ta lärdom av dem.

Om du är ny och försöker meditera uppstår tankar omgående i ditt huvud. Tankar om hur tråkigt det är, vad du ska göra när du är klar eller vad det är på TV. Tankar som distraherar. Ger frustration. Men misströsta inte. Problemet är inte att tankar dyker upp. Det kommer de alltid att göra även om du mediterar i 50 år. Problemet är att du engagerar dig i dem. Sveps med och börjar drömma dig bort.

Det är det som är skillnaden mellan meditation och drömmeri.

När du mediterar och en tanke dyker upp i ditt huvud uppmärksammar du den, observerar och låter den gå. Undvik att bedöma eller  analysera. Försök inte heller att kämpa emot. Hindra dina tankar att alls dyka upp. Då får du kämpa i evighet. Hjärnan har sitt eget liv.
Istället ska du uppmärksamma tankarna i just det ögonblick de dyker upp. Då är du vaken och i nuet. Varje gång du flyter i väg är du åter i drömmen.

Under meditationen uppstår denna ”växelverkan” hela tiden. Om och om igen. Vakenhet och drömmeri.

Vid min strålbehandling våren 2013 bodde jag i veckorna på Hotell i Stockholm. För fördriva tiden började jag sitta ned och titta ut genom fönstret. Observera vad som hände. Människor i rörelse, passerande cyklar och bilar.

Det har jag nytta av nu.

När jag mediterar tänker jag att tankarna är som passerande människor, cyklar och bilar. De kommer från vänster och höger. Jag följer dem. Ser dem komma och slutligen försvinna. Jag lägger märke till ansikten, färger på bilar och cyklar. Men jag springer inte ned för trappan. Jagar ifatt dem. Frågar vart de ska och vilket syfte de har med resan.

Om du tänker så blir det mycket lättare att meditera.

söndag 23 mars 2014

Styrketräning 3

Hemma igen. Hjärnan är svullen och jag går lite knackigt.

Nu tillbaka verkligheten och ämnet styrketräning.

Utifrån mina tidigare inlägg Styrketräning 1 och Styrketräning 2 har du  fått en helhetsbild av hur du kan använda tyngdlyftningens fördelar i din styrketräning.

Om du nu vill göra ett träningsprogram för dig själv eller andra har jag ett förslag.
Gör en snabbanalys vad du behöver i styrkeväg. Spelar du ishockey, tränar Shorinji Kempo eller gymnastik har dessa olika idrotter helt olika krav på styrka. Men alla kan använda tyngdlyftningen grunder i sin styrketräning. Men på olika sätt. Och med olika verktyg.

Nedan ger jag ett förslag på grundupplägg av övningar för att göra dig till en stark, rörlig, explosiv och stabil ishockeyspelare.


Här ger jag dig lite länkar till ovanstående övningar.


Lycka till!

onsdag 19 mars 2014

Idag gäller det!

Idag gäller det - igen!

Jag strålknivsbehandlas på Karolinska sjukhuset under förmiddagen.

Jag tror på positiva energier från alla.

Ni som följer den här bloggen. Oavsett din livshållning - kristen, muslim, buddist, agnostiker eller ateist - håll era tummar, knäpp era händer, be en bön, tänd ett ljus, meditera eller bara skicka en tanke till mig idag.

Det finns fortfarande hopp.


Johan

söndag 16 mars 2014

Support


Tack så mycket grabbar.

Jag blir rörd till tårar.

Min nya "uppförsbacke" kommer bli tung.

När jag befinner mig i de värsta situationerna ska jag tänka på er bild och den ska bära mig vidare.

Tack.

tisdag 11 mars 2014

Meditation 3 - Mitt svärd

Utanför är våren. Snödroppar, vintergäck och krokus. Solen.

Jag sitter vid köksbordet. Tidningen ligger utslagen. Jag lägger ner telefonen. Ser den vila i det tomrum som uppstått. Tårarna rinner ned för mina kinder. Bedövad sitter jag still en lång stund.

Läkarens ord ekar i huvudet - En ny tumör har börjat växa i den andra hjärnhalvan.


Tankarna börjar snurra. Övergår snart i känslomässig storm. Den blåser rakt in i min själ. Ruskar om. Släpar fram de mest otäcka känslor.

När jag drabbades av denna tråkiga sjukdom lovade jag mig själv att leva resten mitt liv i nuet. Ta varje tillfälle i akt att utforska och lära mig mer om mig själv.
Det här är ett sådant tillfälle.

Jag sätter mig ned i min fåtölj. Stormar av känslor kommer och går. 
Tidvis kommer tårar, ilska och ångest. 
Jag försöker återgå till det jag lärt mig. Andas.
Det är svårt. Går nästan inte. Känslostormarna sköljer över mig. Tar mitt fokus och uppmärksamhet. Det här pågår under lång tid. Säkerligen 30 min.
Sen lugnar det ned sig och jag lyckas återta uppmärksamheten. 

Vid varje andetag uppmärksammar jag hur magen höjs och sänks. Känner minsta rörelse när luften strömmar ut genom näsan. Andetag för andetag. Ögonblick för ögonblick..  
Jag märker snart att hjärnan har sitt eget liv. Börjar på nytt ge liv till otäcka bilder av rädsla, bitterhet, ilska och uppgivenhet. Jag försöker lugnt och stilla övergå till att uppmärksamma andningen igen. Men idag har det varit svårt. Väldigt svårt. Min hjärna har om och om igen huggit av min uppmärksamhet.

I tidigare blogginlägg har jag sagt att andningen är ett vapen. Ett svärd.
En förbindelse med verkligheten. Det är helt sant.

När jag ringde min fru och berättade ville jag vara helt närvarande. Då använde jag mitt svärd. Andades.

När mina barn kom hem från skolan. Såg jag min viktigaste uppgift under återstoden av mitt liv. Då använde jag mitt svärd. Andades.

Andningen och närvaron i nuet kommer inte rädda mig. Men det kommer göra mig mer närvarande i nuet och uppskatta varje ögonblick som det är. Att leva aktivt och ha en åsikt. Under resten av mitt liv. Hur långt eller kort det än blir.  

Sjukdomen har förändrat hela min tillvaro. Men den ska inte få förstöra resten av mitt liv.

Det kommer mitt svärd se till.

söndag 9 mars 2014

Styrketräning 2

Jag har alltid varit intresserad av kontext. Hur isolerade delar sammanfogas till en helhet. Inom allt. Jag har läst hyllmeter av litteratur om fysisk- och mental träning, samhälle, filosofi och religion. Väldigt få böcker har levt upp till det som jag kallar helhet. Det mesta är väl analyserade men lösryckta idéer.

När jag gick på tränarutbildningen på Bosön hösten 2012 undervisade en herre från Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Han visade hur tyngdlyftningens grundrörelser kan användas alla. Elitidrottsmän, motionärer och faktiskt även människor i rehabilitering. Det som skiljer är intensitet, vikt och mängd av träning. Det blev en ögonöppnare. Det närmaste jag någonsin kommit en helhetssyn inom träning. 

Nedan visar jag en av mig sammanställd bild av helheten. Det som efter 40 år öppnade mina ögon. Allt innan dess har varit ett självbedrägeri. 


Klicka på bilden. Studera den noga. Från vänster till höger. Följ pilarna. Se vilka muskler som aktiveras. Vilka rörelser som överlappar varandra. Upplev hur helheten växer fram.

Använd www.styrkeprogrammet.se som hjälpmedel för att söka att ut grundrörelserna. 

Jag ger dig här en första hjälp till grundövningar i knäböj:

Kom ihåg!

Vad du än gör - förvilla dig inte in i det lösryckta, isolerade och ofullständiga.

Sök helheten.

söndag 2 mars 2014

Meditation 2 - Vaken

Det är tidig morgon. Visby vilar i dis. Gatorna ligger stilla.  
Jag öppnar fönstret. Känner den kalla luften mot mina händer.
Andas in och känner luften strömma in i min kropp.
Långt borta hörs en bil. Jag följer ljudet till det försvinner.
Jag sätter mig ned i min fåtölj. En lång stund.
Iakttar tystnaden.

Det är början till meditation.

Den som läser den här bloggen. Har kanske utifrån tidigare inlägg – sitta still - provat att sitta. Måhända i en fåtölj, i soffan, på en stol eller kanske på en kudde. Hur du har suttit spelar faktiskt ingen roll. Bara sittpositionen är komfortabel. I Shorinji Kempo sitter vi oftast i halvlotusställning bild). Vänster fot på höger lår. Jag har aldrig varit bekväm i den sittpositionen. Ryggsmärtor och ont i benen gjorde att meditationen ofta inte alls var meditation utan en kamp mot smärta. Idag sitter jag i en bekväm fåtölj/stol. Alltid samma stol. Det ger en tradition i mitt rum. 


Att se bilder som ovan ger intrycket att den kroppsliga positionen är det viktiga. Men det är bara en förutsättning för det inre. Det yttre avspeglar det inre. Min erfarenhet är att det går att sitta på många sätt. Det viktiga är att din rygg ska vara någorlunda rak, kroppen avslappnad och att du kan andas ledigt. Det räcker gott i början.

Det som är det centrala är din attityd till att meditera!

När du ska meditera på morgonen så fråga dig själv.
Vill jag träna mig på att vara uppmärksam och vaken? Vill jag vara här och nu?
Är det inte självklart kanske du skall krypa ned i din varma säng igen och somna om.

För mig är det alldeles tydligt. Glasklart.
Det är i just det här ögonblicket som hela mitt liv äger rum. Det är där min familj, mina vänner, arbete och fritid finns. Det är det enda men samtidigt mitt allt. Varje gång jag mediterar är det med attityden att hela mitt liv hänger på detta ögonblick. Och jag vet att det verkligen gör det.

Under någon vecka framåt - sitt med avsikten att lägga märke till ljud och tystnaden där i mellan. Lyssna inte medvetet. Sök inte efter ljud. När ljuden når fram till dig, granska dem inte. Uppmärksamt låter du ljuden bara passera.

Lycka till!