onsdag 20 november 2013

5 grundpelare

Jag ser på mina träningsböcker i bokhyllan. Tunna och tjocka böcker. Inbundna, pocket och några talböcker. Sträcker sig en famn i bredd. Talar sitt tydliga språk.

Träning är inte bara praktik.

Det krävs förståelse för teorierna. Insikt om helheten och processen. Över terrängen som ska utforskas. Teorierna är många. Går att skära upp i många olika delar.

Jag ger dig här 5 grundpelare som påverkar hur du lyckas prestera. Oberoende av idrott.

Specifik
Du blir endast bra på det du tränar.

Springer du 10 km fyra gånger i veckan blir du uthållig. Lyfter du skrot tre gånger i veckan blir du stark. Hoppar du hopprep får du bra koordination. All idrott kräver specifik träning. Vill du bli starkare och snabbare på en hockeyrink kan du glömma att långdistanslöpning gör dig till en bättre hockeyspelare. Lika lite som dart gör dig till en bättre hockeyspelare.

Belastning
För att bli bättre måste du belasta kroppen mer än den är van vid.

När du tränar bryts musklerna ned. Vid vilan mellan träningspassen så byggs musklerna upp igen. För att klara av nästa belastning lägger musklerna på sig lite extra. Så blir du bättre och bättre tränad. Det finns tre sätt att öka belastningen:

Träna oftare - Längre - Intensivare

Var vaksam. Ökas någon av dessa för mycket uteblir förbättringen, risken för skador ökar och din motivation sänks. Det handlar om balans. Stegra långsamt. 

Variation
Det finns ingen bästa övning, bara nästa övning.

Nyckeln är organiserad variation. Du måste variera utifrån din helhetsbild. Ditt långsiktiga mål. Att bara kasta in en massa ”roliga” övningar i ett träningspass utan att du har koll på helhetsbilden är förödande. Träningspasset bli möjligen trevligt. Men det driver dig längre bort från målet. På sikt kommer kommer det skapa förvirring och kaos. Vill du ha trevligt? Ta en skogspromenad med hunden.  

Kontinuitet
100 träningspass nybörjare, 10 000 träningspass en glimt av hemligheten.

All träning handlar om långsiktighet. Inte veckor, inte månader utan det handlar om år innan du når din högsta nivå. Det är det svåraste med träning. För att lyckas träna kontinuerligt måste du hitta sätt att inspirera och motivera dig själv att träna vidare mot de mål som du har satt upp. Du måste helt enkelt bli van att träna.

Återhämtning
Träning är yang och återhämtning yin. 

Återhämtningen ska vara i direkt proportion till din träning. Hårda träningspass kräver lång återhämtning. Lätta kort. Det är under återhämtningen kroppen reparerar sig. Bygger på sig extra muskler. Gör återhämtningen aktiv genom att besöka simhallen. Sitt i bubbelpoolen. Simma lugnt en halvtimme. Besök en massör. Hjälp kroppen aktivt att återhämta sig.

Men kom ihåg att träning först och främst ett hantverk. I andra hand en vetenskap.

Är det inte dags att dra iväg och träna?


2 kommentarer: