lördag 13 juli 2013

Belastning

Det är något alldeles särskilt med träning.

Något naket och avskalat. En blottad ärlighet.

Utmaningar är en förutsättning. Frustration en naturlig ingrediens. Fysiskt och mentalt sammanbrott förekommer och det finns konsekvenser av alla mina handlingar. 

Träningens erfarenheter kan inte köpas för pengar, bjudmiddagar eller en finare titlar. De betalas bara ut med engagemang, nedlagd tid, mjölksyra och svett.

Ska du platsa i laget krävs att du deltar. Inte bara med din kropp utan även ditt sinne.
Hela du.
Först då kan du vara i uppgiften. Fokuserad. Belasta mer än vad du är van vid. Träna lite intensivare, lite oftare och med bra timing.

Ökad belastning bryter ned kroppen. Vilan bygger upp den igen. Inte till samma nivå utan lite ytterligare för att bättre klara av nästa högre belastning. Så blir du bättre tränad.

Värdera belastning, träningsvolym och intensitet med din helhetsbild i sikte. 
Ställ frågor.
När ska jag lägga in rätt träningspass i tiden? När ska jag träna intensivt och hårt? När ska jag träna mer teknikinriktad och lätt. När är tävlingen eller turneringen?
Alla träningspass ska inte vara hårda. Träningspassen ska vara optimala för din utveckling mot det mål du satt upp. För att du skall lyckas måste du stegvis öka belastningen. 

Detsamma gäller med sinnet.
Du vet att för att utvecklas kommer det att kosta i ansträngning. Du måste värdera vad som är viktigt i livet. Belasta dig stegvis med fler timmar av fokusering, uppmärksamhet och närvaro. Sök efter svagheter. Skär bort det som inte är nödvändigt. Dag efter dag. Månad efter månad. År efter år. 

Använd alla dina verktyg. Bygg upp dig från grunden. Om det är nödvändigt, riv ned och börja om på nytt. Förståelse kommer först efter du testat dina egna gränser. Bygg ditt eget koncept. Det färdiga konceptet har bara kunnat ta dig dit du är nu.

Kalla det kärlek eller tvångstanke.

Oavsett dina mål handlar det ytterst om att hitta nya vägar att vilja träna. Att upptäcka nya möjligheter att träna med lite mer belastning, lite intensivare, lite oftare och med exakt rätt timing. 

2010. Fokuserad med stor belastning.
2013. Lika fokuserad med mindre belastning.

2 kommentarer:

 1. Vad mycket kloka ord om träning jag hittade här, tack vare Tina. =)
  En blogg att inspireras av, och ditt sätt att skriva tilltalar mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tycker det!

   Det kommer några inlägg per vecka om olika spännande ämnen.

   Radera