torsdag 6 februari 2014

Engagemang 2

Jag har träffat många tränare under mitt liv. Många bra men väldigt få exceptionella. Gemensamt för de sistnämnda är att de har en glöd. En lidelse för sin sport som går ut över det vanliga. Ett engagemang som smittar av sig. Sprider sig som ett virus till spelare, elever och hela laget.

Det var några år sedan nu. Jag satt på läktaren och såg ut över arenan. Kände direkt att något vara annorlunda. När tränaren pratade kunde man höra en knappnål falla. Han fångade spelarnas intresse. Väckte en slumrande entusiasm hos de äldre. En framåtanda hos de yngre.

När visselpipan ljöd visste alla vad som gällde. Vad de skulle göra och vad som krävdes.
I vilan mellan övningarna vara spelarna sociala. Snackade, peppade och gav varandra feedback.

Nästa övning.

Tränaren gjorde inte så mycket. Försökte bara få allt att flyta. Drev då och då bort lite rökridåer i spelarnas huvuden.

Jag såg det i hans ögon. De vilda drömmarna om framtiden. Hopp om framgång. Seger.
Inte mycket behövde sägas. Tränaren var som ett barn som sprang över en äng i hopp om att få upp sin pappersdrake i skyn. Han fokuserar. Arbetar hårt. Visar med hela sin kropp och själ glädjen över spelarnas framsteg. Är stolt i sin egen uppgift.

Från läktaren ser jag ut över mattan av spelare. Flockar av röda, svarta, gröna och blå. Flyger fram och tillbaka. Engagemanget breder ut sig bland spelarna. Fyller hela hallen.
Hos dem som tittar på övergår snart bruset av röster i leenden och spridda skratt.


Det finns ingen magisk formel för att skapa engagemang. Inte heller för att bli en bra tränare. Däremot kan du skapa en miljö där oddsen för engagemang och bra ledarskap ökar.

Är du tränare får du här några tips hur du kan försöka gör träningen mer engagerande.
  • Se till att alla förstår övningens syfte, mål och vad som krävs av dem. Informera om att det kan hända olyckor. Det är inte helt riskfritt. Blåmärken förekommer.
  • Se till att alla äger situationen. Sålunda inte för svårt och inte för lätt. Optimalt.
  • Snacka mindre. Var istället tokengagerad under träningen. Visa det med kroppen och dit sinne. Hela ditt väsen.
  • Se till att alla involveras i övningarna. Uppmuntra samarbete. Dunka rygg. Jubla och klappa händerna om någon gör något bra. Undvik stillastående och köer.
  • Se till att alla får en helhetsbild och hur just denna övning bidrar till helheten.
  • Hjälp alla att tro att de verkligen kan nå sina mål.
Människan är komplexa varelser. Men ovanstående punkter kan träningen leda till engagemang.

Det är givetvis inte säkert.

Men det är kanske är värt ett försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar